Rollator nodig? Op deze 8 punten moet u letten!

Heeft u een rollator nodig? Dan heeft u waarschijnlijk een hoop vragen. Want hoe vindt u nou de beste rollator die voldoet aan al uw wensen? Om u hiermee te helpen, hebben wij de 8 belangrijkste punten waarop u moet letten op een rij gezet.

1.    De juiste handvathoogte voor uw lengte

Een rollator helpt u weer mobiel te zijn op de manier die u gewend was. Dit betekent dat uw houding ook net als vroeger moet kunnen zijn. U mag dus niet kromlopen of last krijgen van uw polsen door een verkeerde handvathoogte. De ideale handvathoogte is ter hoogte van uw polsen. Hoe u de juiste handvathoogte kunt instellen, leest u in ons eerdere blog hierover.

2.    Rollator met zitje

Veel rollators beschikken over een zitje om op te kunnen rusten. Wanneer u hiervoor kiest, moet u ook op de hoogte van dit zitje letten. Vanuit een te laag zitje kunt u moeilijk opstaan, terwijl u amper kunt zitten op een te hoog zitje. Alles over het instellen van de juiste zithoogte, vindt u in een eerder artikel van ons.

3.    Rollator voor binnen of buiten

Hoewel veel rollators zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden, zijn er ook speciale binnen- en buitenrollators. Deze rollators zijn zo ontworpen, dat ze perfect zijn voor binnen of buitengebruik. Zo is het binnen fijn als de rollator wat kleiner is. Ook uitstekende delen aan een rollator zijn binnen niet praktisch, omdat u anders misschien ergens achter blijft haken. Ook moet u eenvoudig en veilig met uw rollator over drempels en tapijten kunnen stappen.

Buiten is stevigheid en stabiliteit juist belangrijk. Ook wanneer u over een hobbelige weg of bospad wandelt, moet u nog comfortabel kunnen stappen. U leest meer over het verschil tussen een binnenrollator en buitenrollator op onze website.

4.    Wielen rollator

Tijdens uw zoektocht naar een goede rollator, zult u zien dat verschillende rollators over andere wielen beschikken. Het duidelijkste verschil is het formaat van de wielen. Vaak beschikken binnenrollators over kleinere wielen dan buitenrollators. Buiten komt u namelijk regelmatig oneffen ondergronden tegen, waar u met grote wielen weinig tot geen hinder van ondervindt. Binnen is een rollator met kleinere wielen juist fijn. Hiermee bent u wendbaarder en kunt u makkelijker over drempels en tapijten stappen. Andere overwegingen omtrent de wielen van een rollator, leest u in ons eerdere artikel hierover.

5.    Rollator met luchtbanden of andere banden

Wielen onder rollators zijn niet alleen allemaal anders door het formaat, maar ook door de banden. De meeste rollators beschikken over kunststof of rubberen banden in een verschillende hardheid. De hardheid bepaalt voor welke ondergrond de rollator geschikt is: binnen of buiten. Sommige buitenrollators beschikken over luchtbanden. Groot voordeel hiervan is dat ze oneffenheden in de ondergrond nóg beter absorberen. Een nadeel is dat ze af en toe opgepompt moet worden en lek kunnen raken. Lees hier meer over luchtbanden onder een rollator. Laat een bandagist u adviseren over de beste banden voor uw rollator.

6.    Remmen rollator

Uw rollator brengt u weer in beweging, maar zorgt er ook voor dat u weer kunt stilstaan wanneer u wilt. Hiervoor zijn verschillende remsystemen gemaakt. Sommige remmen bedient u met de hand, terwijl andere systemen met een kabel of zelfs hydraulisch werken. Afhankelijk van uw voorkeuren, kunt u deze systemen op verschillende manieren bedienen: met traditionele handremmen of met druk- of flipremmen bijvoorbeeld. Wanneer u op uw rollator gaat zitten, gebruikt u de parkeerrem. Afhankelijk van de rollator bedient u deze met uw handen of voeten. Zo kunt u veilig gaan zitten en staan. U leest meer over rollatorremmen in ons eerdere blog over dit onderwerp.

7.    Lichtgewicht rollator

Er is de afgelopen jaren een duidelijke ontwikkeling te zien in rollators. Door modern materiaalgebruik worden rollators namelijk steeds lichter. Dit maakt ze beter wendbaar en eenvoudig mee te nemen op reis. Zowel binnen als buiten heeft u veel voordeel van een lichtgewicht rollator. Lees meer over de voordelen van een lichtgewicht rollator in dit artikel.

8.    Opvouwbare rollator

Een rollator geeft u uw vrijheid terug. U kunt weer gaan en staan waar u wilt. Maar wat gebeurt er met uw rollator op momenten dat u een grotere afstand wilt overbruggen? Simpel: dan vouwt u uw rollator gewoon op. Veel rollators zijn in de breedte of diepte opvouwbaar tot een compact pakket. Op dit formaat is een rollator goed op te bergen in het bagageruim van een vliegtuig, bus of auto. Zo kunt u uw rollator ook meenemen tijdens een dagje weg of vakantie. Sommige rollators zijn zelfs eenvoudig te demonteren. Lees meer over demontabele en opvouwbare rollators in ons artikel over dit onderwerp.

Rollator kopen met deskundig advies

Er komt een hoop kijken bij het uitzoeken van een goede rollator. Maakt u zich echter geen zorgen over het onthouden van al deze punten. De rollators van Mobio koopt u namelijk bij meer dan 700 verdelers waar deskundige bandagisten werken. Zij zullen uw eisen en wensen meenemen in de keuze voor uw rollator. Op basis van hun kundige advies, vindt u altijd een geschikte rollator! Neem direct contact met ons op voor het adres van een verdeler bij u in de buurt.