Inspirerende verhalen

(Voor) een rollator kiezen kan een hele ervaring zijn. Het is niet altijd makkelijk om te aanvaarden dat je hulp kan gebruiken en om een rollator te vinden die écht bij jou past. Daarom besloten we om 5 inspirerende verhalen te delen van rollatorgebruikers die uiteindelijk de juiste rollator voor hen vonden.

“Voor mijn zoon is het de normaalste zaak van de wereld” – Lilian

Lilian Finn: “Als ik later terugkijk op mijn leven, wat wil ik dan gedaan hebben? Een van de dingen die voor mij voorop staat, is het aanwezig zijn voor mijn zoon Nox. Ondanks dat ik niet meer kan wat ik altijd kon en dat aanwezig zijn er nu heel anders uitziet.”

Wat wel nog kan is dat ik hem af en toe naar school breng. Het is maar een klein stukje lopen, de school is letterlijk aan de overkant van ons huis. Maar zelfs die afstand is voor mij te veel… Daarom ben ik nog steeds super dankbaar dat ik over mijn eigen drempel ben heen gestapt, het stigma van me af heb geschud en Rae de Rollator (zo noem ik mijn Trive rollator) heb aangeschaft. Zij past opgevouwen perfect in onze kleine hal of de auto en ik stap er zo de deur mee uit. Met Rae zijn de kleine afstanden behapbaar en kan ik op het schoolplein of in de klas even zitten.

Voor mijn zoon is het de normaalste zaak van de wereld. Hij weet niet beter. Is dat erg? Volgens mij niet, want wat is normaal nu eigenlijk. Wat mij betreft ziet dat er voor iedereen anders uit. In mijn geval ben ik een transformer – zowel tweebenig als met vier wielen!”

 

“Het duurde ongeveer 2 maanden voor ik mij realiseerde dat ik het echt nodig had en om het mijn eigen keuze te maken.” – Janneke

Janneke is 25 jaar. Ze woont in Nederland en houdt van wandelen en uitgaan met vrienden. Door haar MS heeft ze o.a. problemen met balans en mobiliteit. Haar fysiotherapeut schreef haar een rollator voor. Dit was echter niet haar eigen keuze en ze besliste dan ook om de rollator van haar oma over te nemen. Ze vond het de eerste maanden heel moeilijk om haar hulpmiddel te gebruiken. Ze WOU het niet gebruiken. Ze gebruikte eerst haar fiets om haar te helpen met balans en de kans op vallen te verkleinen. Dit was eigenlijk helemaal niet handig en zelfs een beetje gevaarlijk. Toch duurde het lang voor ze begreep dat een rollator haar echt kon helpen en voor ze bewust zelf de keuze maakte om een rollator te gebruiken.

Uiteindelijk besloot ze om een moderne rollator aan te schaffen, de Carbon Ultralight. De rollator van haar oma was veel minder makkelijk in gebruik en omdat deze rollator ouderwets was, kreeg ze ook vaak reacties zoals “heb je de rollator van je oma gestolen?”. Nu is ze wel blij dat ze zelf de beslissing gemaakt heeft om een rollator te gebruiken. Zo heeft ze een groot deel van haar vrijheid teruggekregen. Toen ze de rollator nog niet gebruikte, was ze sneller moe, waardoor ze ook veel minder actief was en niet meer wegging met vrienden. De rollator is deel van haar leven geworden, net zoals fietsen dat was. Nu vindt ze het heel belangrijk om open-minded te blijven, om zo ook de mogelijkheden te vergroten. Zo is bv. een tripje naar de supermarkt veel minder vermoeiend voor haar en kan ze makkelijker meewandelen met haar familie omdat ze meer kan rusten.

Bron

 

 

“In het begin draaide ik mijn gezicht weg als mensen keken. Later merkte ik hoe fijn de ondersteuning is. Dat maakte alles goed.” – Stephanie

Stephanie kreeg in 2021 de diagnose dat ze MS heeft. Ze vond het moeilijk om een rollator aan te schaffen omdat ze die niet altijd nodig heeft, waardoor ze het gevoel had dat het niet kon. Gelukkig gaf Janneke (de vorige persoon waar we het over hadden in dit artikel) haar een duwtje in de rug want zij heeft ook niet altijd haar rollator nodig, maar het helpt wel.

Na haar eerste wandeling merkte ze dat ze minder moe was. Het viel haar op dat veel mensen kijken en dat vond ze heel vervelend en ongemakkelijk. Later merkte ze wel hoe fijn het is om ondersteuning te hebben en wat het voor haar doet en dat maakte in haar ogen alles goed.

Eerst gebruikte Stephanie een combinatie van een rolstoel en de Rollz Flex rollator. Later besloot ze om een Rollz Motion Performance aan te schaffen, die eigenlijk een 2-in-1-rollator is. De gedachte dat ze nu kan gaan zitten en gerold kan worden van zodra ze te moe wordt, werkt heel geruststellend voor haar. Hierdoor hoeft ze ook niet na te denken over of ze het nog redt tot de auto.

Bron

 

 

“Door mijn rollator kan ik mooi rechtop lopen” – Brigitte

Brigitte Wensch: “Ik ben 80 jaar oud en heb mijn rollator al drie jaar. Als ik binnen ben, heb ik hem niet meer nodig, maar vanwege mijn ingezakte wervels is hij onmisbaar als ik buiten ben.
Door mijn rollator kan ik mooi rechtop lopen. In de stad kan ik de rollator niet meer missen. Ik heb hem in het rood gekocht.”

 

 

“Als ik met Bertha stap word ik vaak aangesproken over hoe mooi ze is” – Uli

Uli heeft longfirbose, waardoor ze soms te weinig zuurstof in haar bloed heeft. Daardoor moet ze zich af en toe neerzetten. Uli gaat heel graag shoppen, maar zonder rollator was dit niet meer mogelijk. Het was te vermoeiend en ze moest om de 20 minuten even gaan zitten. Daardoor moest ze vaak aan mensen vragen om recht te staan en haar te laten zitten. Dit was niet makkelijk omdat dit vaak senioren zijn of een groep jonge mensen en het was moeilijk om uit te leggen dat ze een handicap had. Ze kreeg ook vaak de reactie dat je dit niet kon zien. Dit maakte haar heel boos en daardoor deed ze geen uitstapjes meer. Nu ze een Carbon Ultralight heeft (die ze de naam ‘Bertha’ gaf), denkt ze er niet meer over na. Ze wandelt rond en wanneer ze wil zitten, kan ze gewoon op haar rollator gaan zitten. Ze hoeft niet meer te kijken waar de volgende zitplaats zich bevindt en daardoor heeft ze weer meer vrijheid en onafhankelijkheid.

Bron

 

 

Hopelijk kan je je laten inspireren door deze verhalen. Ben je zelf op zoek naar een nieuwe rollator? Ga dan zeker naar onze contact pagina en dan helpen we je om de dichtstbijzijnde verdeler te vinden.