Alles over de wielen van een rollator

De wielen van een rollator zijn misschien niet het eerste onderdeel waar u naar kijkt wanneer u een rollator gaat uitzoeken. Toch zijn ze erg bepalend voor de stabiliteit en het comfort dat uw rollator biedt. Heeft u er bovendien weleens bij stil gestaan dat er allerlei verschillende rollatorwielen zijn? Van grote en kleine wielen tot wielen van hard of zacht rubber of kunststof en luchtbanden. Wij vertellen u graag alles over de wielen van een rollator. Zo weet u precies waar u op moet letten bij de aanschaf van uw rollator.

De invloed van het formaat van de rollator wielen

Het formaat van de wielen lijkt er misschien niet toe te doen, maar de grootte maakt wel degelijk een verschil.

Over het algemeen zitten er kleinere wielen op rollator voor binnen en grotere wielen op rollators voor buiten. Dit is niet altijd het geval, maar je kunt dit wel als richtlijn gebruiken.

De reden dat wielen op binnenrollators over het algemeen kleiner zijn, is dat u uw binnenshuis gemakkelijk moet kunnen verplaatsen met uw rollator. Óók in kleine ruimtes, zoals de hal of het toilet. Kleinere wielen zorgen ervoor dat u met uw rollator goed wendbaar bent.

Buitenrollators hebben vaak grotere wielen, zodat u zich gemakkelijker over verschillende ondergronden kunt bewegen. Ook is het met een rollator met grote wielen makkelijker om over obstakels, zoals een stoeprand, te stappen.

wielen Let's Fly rollator

Rollator met luchtbanden of kunststof wielen?

De meeste rollators beschikken over kunststof of rubberen wielen. Deze wielen zijn namelijk multifunctioneel. Ze zijn vaak stil genoeg om binnen rustig met uw rollator te kunnen lopen. Daarnaast absorbeert het materiaal van de wielen goed schokken tijdens het wandelen. Dat is vooral buiten erg prettig.

Loopt u vaak buiten? Bijvoorbeeld in het bos of op het strand? Dan is een rollator met luchtbanden wellicht iets voor u. De Trionic Walker en Trionic Veloped beschikken beide over grote wielen met luchtbanden. Luchtbanden zorgen voor meer comfort op oneffen terrein door de goede vering. Ook wanneer u obstakels neemt, vangen de luchtbanden schokken extra goed op.

Controleer regelmatig dat de luchtbanden van uw rollator de juiste bandenspanning hebben. Anders loopt u mogelijk zwaarder, minder stabiel of remt u minder goed. Let er tevens op dat uw banden niet lek zijn.

Trionic Walker rollator met luchtbanden

Probeer rollators met verschillende wielen

Er zit dus veel verschil in de wielen van rollators. Wij raden u aan om rollators met verschillende wielen te proberen bij een erkende verdeler waar een bandagist werkzaam is. Bent u benieuwd waar u zo’n verdeler bij u in de buurt kunt vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!